dil en bonazzi architecten
woonhuis bonaire woonhuis bonaire woonhuis bonaire woonhuis bonaire woonhuis bonaire

woonhuis bonaire

Op het eiland Bonaire, onder de warme tropische zon, ligt tegen een heuvel een verkavelingplan bestemd voor vrijstaande huizen van enig formaat. Aan ons de opdracht een ontwerp de maken voor een van deze kavels.

Wat Bonaire bijzonder maakt is de natuur. Woningen staan over het algemeen niet in een keurig aangelegde tuin maar midden in de oorspronkelijke begroeiing. Een mooi gegeven. Wij zagen al snel voor ons horizontale vloervelden en daken zweven net boven het groen. Als een pier in zee steekt een terras met zwembad de begroeiing in.

De wind en de oriëntatie op de zon hebben in grote lijnen de organisatie en gevelindeling van de woning bepaald. De trapsgewijze opbouw van de plattegrond helpt de wind te "vangen". De slaapvertrekken liggen op het noordoosten. Alle vertrekken hebben de mogelijkheid door te waaien, de mate waarin kan met behulp van de louvres worden bepaald. Grote overstekken ter plaatsen van openingen helpen de zon buiten de woning te houden.