dil en bonazzi architecten
woonhuisuitbreiding leiden 2 woonhuisuitbreiding leiden 2 woonhuisuitbreiding leiden 2 woonhuisuitbreiding leiden 2 woonhuisuitbreiding leiden 2 woonhuisuitbreiding leiden 2

woonhuisuitbreiding leiden 2

Onze opdrachtgevers kopen een huis met lange slepende daken, donkere houten plafonds, kleine vertrekken en veel in het zicht komend baksteen in een rustig en groen jaren zeventig wijk. De wens is om de woonkamer uit te breiden en het huis te transformeren in veel licht en openheid.

De uitbreiding bestaat uit een paviljoen over de volledige breedte van de woning die zich opent naar de tuin. De vloer van de uitbreiding heeft een zand- cementafwerking met als contrast een houten pui van oregon pine met grote glazen vlakken waar het groen van de tuin helemaal zichtbaar wordt. Wollen gordijnen in kleur van de vloer maken de sfeer af.

In het vlak van het dak zijn raamopeningen gemaakt. Door deze nieuwe openingen ontstaan zichtlijnen tussen bestaand en nieuw, visuele verbindingen tussen de bovenliggende werkkamer en de keuken.

Bij de bovenverdieping is het hokkerige, kleinschalige weggehaald. Een loggia is vervangen door een groot raam. Twee kleine kamers zijn samengevoegd tot een grote kamer. De wc is bij de badkamer getrokken. Op de verdiepingen zijn doorlopende zonnige lariks vloeren gelegd zonder dorpels en hoge glazen deuren geplaatst waardoor het geheel ruim en licht oogt.

De twee hoogliggende ramen in de badkamer zijn vervangen door een groot raam dat bijna tot aan de badrand loopt. Wanden, meubels en plafond zijn wit en hoogglans wit met als enige kleur het groene Quarzit uit Vals. De invulling doen de bewoners met hun mooie objecten welke door de soberheid van de ruimte volledig tot hun recht komen.

De grootste uitdaging bij deze opgave is geweest, de tegenstelling tussen de behoeftes en visies van de nieuwe bewoners en hetgeen wat zij gekocht hebben te manifesteren en tegelijk te integreren, zonder dat oud en nieuw in tegenstrijd met elkaar komen.

fotograaf: Luuk Kramer