dil en bonazzi architecten
woonhuisuitbreiding leiden 1 woonhuisuitbreiding leiden 1 woonhuisuitbreiding leiden 1 woonhuisuitbreiding leiden 1 woonhuisuitbreiding leiden 1

woonhuisuitbreiding leiden 1

In een woonwijk uit de jaren zestig hebben twee naast elkaar wonende eigenaren allebei de wens de tussenliggende garages te vergroten en toe te voegen aan hun woonruimte. Er is behoefte aan ruimtelijkheid en meer contact met de tuin.

De garages hebben plaats gemaakt voor twee vrijwel identieke naast elkaar geplaatste volumes die iets ten opzichte van elkaar gekanteld zijn. Hierdoor wordt de scheiding tussen de twee woningen zichtbaar, de volumes eleganter en energieker en er ontstaat een sculpturaal ruimtelijk spel. De volumes zijn gesloten naar de straat toe en openen zichzelf richting de tuin. De doorlopende begane grond vloer loopt van binnen zonder dorpel de tuin in. Door op verschillende manieren met licht, plafond hoogtes, elementen en materialen om te gaan ontstaan diverse plekken en sferen. Doch door de eenvoud, de volgorde en de transparantie vormen de plekken en sferen een harmonieus ruimtelijk geheel.

Om de sculpturale kwaliteit van de volumes te waarborgen zijn het dak en de gevels in een materiaal gedacht. Gekozen is voor zink dat vlak aangebracht is in verschillende formaten, een natuurlijk en levendig materiaal met een homogeen uiterlijk.

fotograaf: Luuk Kramer