dil en bonazzi architecten
kubuswoning utrecht kubuswoning utrecht kubuswoning utrecht kubuswoning utrecht

kubuswoning utrecht

Alle architecten die een bijdrage hebben geleverd aan het tot stand komen van de wijk Terwijde in Utrecht zijn gevraagd een kubuswoning te ontwerpen voor het laatst te ontwikkelen eiland in Terwijde. Dit klein driehoekig eiland dient een bijzonder vrije kavel project te worden. Een groen eiland met kubus woningen van 10x10x10 meter. De ontwerpen van de architecten zijn gebundeld en dienen als inspiratie voor de toekomstige kopers.

De kubus is een duidelijke en heldere vorm. In tegenstelling tot de eenvoud van de vorm wilde wij de beleving binnen de kubus juist ruimtelijk verrassend maken. De verdiepingen zijn niet klakkeloos op elkaar gestapeld maar lopen in elkaar over door dubbel hoge ruimtes en worden door zichtlijnen en trappen visueel met elkaar verbonden. De ramen zijn op verschillende hoogtes geplaatst waardoor licht op meerdere manieren de ruimtes binnenkomt en het uitzicht vanuit de woning van water to lucht kan zijn.

De huid van de kubus is van een robuuste steen; solide een stevig. De binnenkant daarentegen bestaat uit een zachte schil van hout die door het gebouw slingert. Door de gaten van de harde buitenkant openbaart zich op verschillende plekken de zachte binnenkant. Het hout is op verschillende manieren toegepast. Volledig dicht als wand. Bij trappen semi-transparant waardoor het zonlicht gefilterd de achterliggende ruimtes verlicht. En transparant, als pui tussen ruimtes binnen de woning.

rendering: James Webb