dil en bonazzi architecten
grachtenpand amsterdam grachtenpand amsterdam grachtenpand amsterdam

grachtenpand amsterdam

Het pandje van nog geen 4 meter breed is een monument aan een van de oudste grachten van Amsterdam. Het voorhuis kan gehandhaafd blijven maar de uitbouw achter is zwaar verwaarloosd en staat op instorten. De opdrachtgever wenst het geheel om te toveren in een familiehuis met een garage voor twee auto's.

In het ontwerp is gekozen voor een duidelijke tweedeling, in een voor- en achterhuis met daartussen een patio. In het voorhuis wordt gewoond en in het nieuwe achterhuis bevind zich een garage, een studio en dakterras.

De volgorde van het gebruik en de afwisseling van belevenissen is bij het ontwerp essentieel geweest. In het voor gedeelte worden de gasten ontvangen en is de mogelijkheid al koffie drinkend uit te kijken over de gracht. Het lange keukenblok leidt naar een hoger gelegen eetplek. Deze intiemere ruimte is minder hoog en richt zich op de patio. Van hieruit leidt een trap omhoog naar de woonkamer. Boven de woonkamer bevinden zich de slaapvertrekken. Een wand die over meerder verdiepingen loopt werkt als leidend, scheidend en bindend element en is de spil waar alles omheen draaid. Achter de wand bevind zich een toilet en de trappen. In de wand zijn verschillende functies opgenomen zoals bergruimte, schacht en openhaard.

fotograaf: Luuk Kramer