dil en bonazzi architecten
het nieuwe hollandse huis het nieuwe hollandse huis het nieuwe hollandse huis het nieuwe hollandse huis het nieuwe hollandse huis

het nieuwe hollandse huis

Een architectuurexcursie naar San Francisco in 2010 was aanleiding tot het opnieuw nadenken over vrij wonen in Nederland. Geïnspireerd door de ruimtelijke Eichler woningen en de Sea Range Lodge hebben een tiental deelnemende architecten hun visie vertaald in een ontwerp voor het Hollandse polderlandschap: het Nieuwe Hollandse Huis. Op de Dag van de Architectuur zijn de ontwerpen gepresenteerd in een pecha kucha.

De inspiratie samen met de opdracht heeft ons doen nadenken over het begrip vrij-wonen en wat dat betekend in een land waar land steeds schaarser wordt. Hebben wij in de Randstad de ruimte om daadwerkelijk vrij te wonen? Wat betekend vrij wonen nog als direct naast je het volgende huis staat? Gaat het niet meer om het gevoel?

De ruimtelijkheid, de omgang met de natuur, gemeenschappelijke buitenruimtes, het gevoel van vrijheid van de woningen die bezocht zijn in San Francisco zijn vertaald in een reeks woningen langs de rand van de polder. Een visie van weidsheid en rust die al in de woning zelf begint. Gelijkvloers wonen met ruime kamers, lange zichtlijnen en een panorama uitzicht over de weilanden. Uitkijkend over het groen is er niets wat het uitzicht belemmert, geen tuin, geen schuttingen, geen hekken en geen weg. In ons voorstel hebben wij de woningen geschakeld. De daken zijn groen, zij vormen een tweede maaiveld waarop een tweede laag woningen geplaatst kan worden. De woningen worden vanuit de wijk omsloten. Parkeren is gebundeld waardoor maximaal ruimte overblijft voor de bewoners. Met de Sea Ranch Loge in gedachte is gekozen voor een gemeenschappelijk binnengebied. Een plek om met je buren te delen; waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten, kinderen vrijuit veilig kunnen spelen, getuinierd kan worden en andere activiteiten kunnen plaats vinden. De binnenhoven zijn onderling verbonden door een wandelroute, een pad die door de hele wijk slingert.

rendering: James Webb