dil en bonazzi architecten
multifunctioneelgebouw thun multifunctioneelgebouw thun multifunctioneelgebouw thun multifunctioneelgebouw thun multifunctioneelgebouw thun

multifunctioneel gebouw zwitserland

Langs een drukke doorgaande weg in Thun, Zwitserland, tegenover de oprit naar het kasteel, is het mogelijk parkeergelegenheid te realiseren voor de bezoekers van het kasteel, het bijbehorende hotel, restaurant en conferentie centrum en het nabij gelegen ziekenhuis. Wij zijn gevraagd een ontwerp te maken voor een gebouw met een ondergrondse parkeergarage. Het bestemmingplan schrijft op de begane grond openbare voorzieningen voor en op de verdiepingen wonen en kantoorfuncties.

De wens van de opdrachtgever is dat te huisvesten functies een aanvulling zijn voor de buurt. De nabijheid van het ziekenhuis maakt een kruisbestuiving met het ziekenhuis mogelijk. Gedacht wordt aan senioren woningen en een restaurant die gebruik maken van de voorzieningen van het ziekenhuis, en een fitness centrum en kinderdagverblijf die mede gebruikt kunnen worden door het personeel van het ziekenhuis. Tevens is het mogelijk een aantal van de woningen beschikbaar te stellen aan het ziekenhuis voor personeel uit het buitenland.

De functies zijn geordend rondom een binnenhof. Het bouwblok is onderverdeelt in blokken waardoor zichtlijnen vanuit en naar het hof ontstaan en het bouwblok minder massief oogt. De gekozen afmeting van de blokken sluit aan op de schaal van de bebouwing in de omgeving.