dil en bonazzi architecten
32 woningen ypenburg 32 woningen ypenburg 32 woningen ypenburg 32 woningen ypenburg

32 woningen ypenburg

Voor een prijsvraag bedacht Heren 5 samen met FARO architecten een stedenbouwkundig plan voor 479 woningen in de Bras, Ypenburg. 3 architectenbureaus zijn gevraagd om samen met hun de verschillende woningtypes vorm te geven. In een beeldkwaliteitsplan zijn duidelijke afspraken gemaakt over volumes en materiaal gebruik. Het plan is door één opdrachtgever en aannemer gerealiseerd.

De voorgestelde verkaveling en het beeldkwaliteitplan schetsen een "landelijk en informeel" tafereel. De gekozen volumes en elementen en de wijze waarop deze ten opzichte van elkaar geplaatst zijn, refereren aan het boerenhuis en het boerendorp. Wij hebben dit thema verder uitgediept op de schaal van de individuele kavel. De garage en het huis worden als blokken uit een blokkendoos zodanig geordend dat er onderling een spel ontstaat. Als leidraad zijn gehanteerd de oriëntatie op de zon, het uitzicht vanuit de vertrekken en de doorkijken vanaf de straat.

Voor de grootte en plaatsing van de openingen hebben wij ons laten inspireren door het shakerhuis. Het relatief kleine formaat biedt geborgenheid en intimiteit, de herhaling rust een degelijkheid. De openingen zijn als een grid over de gevels heen getrokken. Waar een opening niet nodig is, is deze weggelaten. Waar een afwijkend formaat gewenst is, is dit toegepast.

Om de compositie van volumes kracht bij te zetten is gekozen voor eenvoudige en eenduidige volumes. Geen overdaad aan materialen en versiersels. De 2 onder 1 kappers zijn van rood/paarse baksteen met een gelijk kleurige keramische pan. De dakelementen zoals de goten en schoorstenen zijn van koper. De negge zijn steens. Stevige sobere huizen. De vrijstaande huizen zijn kleiner. Deze zijn gestuukt en hebben een blauwgrijze leien dak. De ramen zijn vlak in de gevel gedetailleerd. De huizen zijn fijner, lichter en vrolijker.

fotograaf: Arie de Leeuw