dil en bonazzi architecten
uitbreiding school den haag uitbreiding school den haag uitbreiding school den haag uitbreiding school den haag uitbreiding school den haag uitbreiding school den haag

uitbreiding school den haag

Wij zijn benaderd door het Facilitair Bureau van Openbaar Onderwijs een ontwerp te maken voor de uitbereiding van een school in de Schilderswijk van Den Haag. De uitbreiding omvat 6 lokalen en een aantal bijbehorende ruimtes.

Een bestudering van de school en de directe omgeving leidde tot verschillende gedachtes over het volume, het gebruik van materialen en de ligging van de hoofdingang. De school ligt aan de kop van een plein en is lager dan de aangrenzende bebouwing. Met de hoofdingang van de school verscholen achter een groot hek leek de school in zichzelf gekeerd. De uitbreiding gaf aanleiding om de hoogte van de school gelijk te trekken met de omliggende bebouwing. De ligging en afwijkende functie (school versus wonen) nodigde uit de school een eigen identiteit te geven. De hoofdingang kon verplaatst worden naar het grote plein, zodat de levendigheid van het naar binnen en naar buiten gaan van kinderen, een herkenbaar onderdeel van een school, zichtbaar is geworden.

Gekozen is voor een eenduidig ontwerp, een strak volume met puntdak omkleed met stalen panelen in een vrolijke opvallende kleur waardoor het gebouw een aantrekkingspunt op het plein wordt. Gekozen is voor een lichte constructie dat met minimale constructieve ingrepen op de bestaande bouw geplaatst kon worden. Veel aandacht is besteed aan de beveiliging van de ramen op de begane grond. De standaardrolluiken zijn vervangen door een speelse scherm met rode cirkels. Het vaste scherm vormt samen met het hoofdvolume een eenheid en draagt bij aan de bijzondere uitstraling.

fotograaf: Arie de Leeuw