dil en bonazzi architecten
theehuis amsterdam theehuis amsterdam theehuis amsterdam theehuis amsterdam

theehuis amsterdam

Schellingwouderbreek is een overblijfsel van een dijkdoorbraak uit 1500. Nu is het een water omringd door groen, en vormt het een oasis van rust in een woonwijk in Amsterdam Noord. Vanaf de Volendammerstaat loopt men over een pad langs een aantal bomen naar het water toe. De wandelroute opent zich hier naar een wijds uitzicht over het water. Een heerlijke plek gericht op de zon, en schitterende locatie voor een uitspatting. Aan ons de vraag om precies op deze plek een ontwerp te maken voor een theehuis.

Al gauw hadden wij een tweetal visies: de beschutting van een rug om tegen aan te zitten om heerlijk in de zon van het uitzicht te kunnen genieten en van een loper in de verlengde van de zichtlijn naar het water toe. Deze twee visies hebben wij samengebracht in een ontwerp; een langwerpige beweging aan het water dat doorkruist wordt door een loper die het water inloopt.

De basis van het ontwerp bestaat uit een houten, in kleur geschilderd, dicht langwerpig blok, de rug van het gebouw. Het blok huisvest de toiletruimtes, de berging en de installatieruimte. Tegen de rug zijn een tweetal glazen voorruimtes gedacht voor de keuken en aangrenzende uitgifte en het restaurant. Boven deze ruimtes zweeft het dak. Het maaiveld en water liggen bijna op hetzelfde niveau, de grond is vrij drassig. Het nodigt uit het gebouw en het terras op te tillen, net boven de grond en het water te laten zweven.

Vanaf de Vollendammerstraat gaat het gebouw schuil achter een tweetal schermen van verweerde houten lamellen. De schermen zijn de rug van het terras, een wand om tegen aan te zitten, om naar het uitzicht over het water te oriënteren. Extra geborgenheid wordt geboden door een tweetal zitelementen, lange rieten banken met hoge rugleuningen. Vanaf het fietspad loopt een houten loper richting het gebouw. De loper gaat verder door het gebouw langs de uitgifte het terras op en eindigt als pier in het water, een aanlegplek voor kano's en bootjes.

rendering: James Webb