dil en bonazzi architecten
restaurant en zorgboerderij zwitserland restaurant en zorgboerderij zwitserland restaurant en zorgboerderij zwitserland restaurant en zorgboerderij zwitserland restaurant en zorgboerderij zwitserland restaurant en zorgboerderij zwitserland

restaurant en zorgboerderij zwitserland

Pal langs een doorgaande weg tussen Eschenbach en Rothenburg, in het kanton Lucern in Zwitserland, staat een traditionele boerderij die in gebruik is als restaurant. De boerderij staat op een landgoed in een landelijke en bosrijke omgeving. Naast het hoofdgebouw staat een schuur. Aangrenzend aan het terras van het restaurant is een parkeerterrein. De voorzieningen van het restaurant zijn gedateerd en toe aan vernieuwing. Wij zijn gevraagd een visie te geven.

Wij kunnen ons voorstellen door meerdere functies op deze plek samen te laten komen, de functies elkaar kunnen versterken en de plek een begrip kan worden in de omgeving. Door het landschap in het ontwerp mee te nemen, wordt de plek voor iedereen aantrekkelijk; niet alleen de automobilist die nu zijn auto voor de deur neer kan zetten, maar ook voor de wandelaar, de fietser en de paardrijder.

In onze visie heeft het parkeerterrein ruimte gemaakt voor een van de weg afgeschermde buitenruimte die de boerderij en schuur met elkaar verbind. De aanbouw van de boerderij maakt plaats voor een nieuwe vleugel met een winebar, opslag, nieuwe keuken en een groepsruimte. De schuur is omgebouwd in een boerenwinkel met een multifunctioneel karakter waar ook feesten, partijen en een wekelijkse boerenmarkt gehouden kan worden. Rondom de buitenruimte zouden in de toekomst functies toegevoegd kunnen worden. Op het landgoed zien wij een zorgboerderij met slaapgelegenheid, te gebruiken door scholen, toeristen die de omgeving per fiets willen ontdekken en door zorginstellingen die dagactiviteiten op de boerderij aanbieden. De producten van de boerderij kunnen door het restaurant verwerkt worden of verkocht worden in de boerenwinkel. Zo kunnen de verschillende beoogde functies gebruik maken van elkaars producten en voorzieningen.