dil en bonazzi architecten
kinderstad amsterdam kinderstad amsterdam kinderstad amsterdam kinderstad amsterdam kinderstad amsterdam

kinderstad amsterdam

In 2003 is een prijsvraag uitgeschreven voor een Ronald McDonald Kinderstad bovenop één van de gebouwen van het AMC (Amsterdams Medisch Centrum). Het centrum met een scala aan faciliteiten heeft als doel langdurig zieke kinderen de mogelijkheid te bieden hun nabij gelegen ziektebed te verlaten en zich even te wanen in een hele andere wereld.

Op het bestaande gebouw is over de hele oppervlak een licht transparante verdieping van glas geplaatst. Twee eigenzinnige volumes die op speelse wijze in de verdieping zijn geplaatst bepalen de indeling. Het ene volume, een cocon, huisvest twee familieverblijven en groeit naar boven toe uit in een spotternest, uitkijkend op de landingsbanen van Schiphol. Het andere volume is opgebouwd uit een reeks blokken, ieder met een eigen afwerking, uitstraling en functie. Zo is voor de kleine gebruiker elk onderdeel van de stad makkelijk herkenbaar.