dil en bonazzi architecten
kantoor en hal haarlem kantoor en hal haarlem kantoor en hal haarlem

kantoor en hal haarlem

Recypack, een bedrijf dat gespecialiseerd is in verpakkingsmaterialen, heeft als nieuw onderkomen een van de hallen van het voormalige Figee complex. Het is de bedoeling dat de eigenaren van het Figee complex de hallen in ere herstellen. De hal aan het water is gerenoveerd en op termijn zal ook de gevelbeplating van de achterliggende hallen verdwijnen. Met deze ambitie doch met een zeer beperkt budget gaf Recypack ons de opdracht een ontwerp te maken voor een kantoor over twee bouwlagen dat zijn omgeving zou respecteren en de mentaliteit van het bedrijf zou uitstralen, eerlijkheid en no nonsens.

De unieke locatie en de basis van het bestaan van het bedrijf, de kartonnen doos, vormen samen de uitgangspunten voor het ontwerp. Het kantoor is gehuisvest in een doos die als het ware in de hal is geschoven en als zodanig van buiten en binnen ervaren wordt. Getracht is waar mogelijk het bestaande in het zicht te laten of zelfs uit te lichten, zoals de stalen kolommen in het kantoor, vakwerken in de hal, stukken metselwerk en de kraanbaan. Het geraamte van de doos is in het zicht gelaten en er is gekozen voor eenvoudige materialen. De kolommen zijn eiken boomstammen met schors, de trap een gevouwen plaat gewalst staal en de plafonds zijn de onderkant van de vloeren bestaande uit houten balken met plywood. Het kantoor van Recypack heeft als achtergrond de archiefwand, een wand gestapelde plywood dozen, waar twee fel gekleurde dozen voor staan die de keuken, toiletten en garderobe huisvesten. Het meubilair is strak en terughoudend en eveneens van eenvoudige pure materialen vervaardigd.

fotograaf: Luuk Kramer