dil en bonazzi architecten
dierenartsenpraktijk maasland dierenartsenpraktijk maasland dierenartsenpraktijk maasland

dierenartsenpraktijk maasland

De dierenartsenpraktijk staat in een polder aan de rand van het dorp Maasland. Kenmerkend voor het polderlandschap is de vlakheid en de wijze waarop het is onderverdeeld in vlakken groen, afgegrensd door rechte lijnen van water. Het samenspel van mens en natuur resulteert in een landschap dat bijna abstract is te noemen.

Het gebouw van de dierenartsenpraktijk gaat een interactie aan met zijn omgeving. Het uitgangspunt is dat de vorm van het gebouw een verlengstuk is van het lijnenspel in de polder. Het gebouw begeleidt als het ware de fietser en wandelaar de polder in. De invulling van het achterliggende terrein met de buitenbak voor paarden en parkeergelegenheid heeft een zelfde abstractie als de polder. Dat is dus eveneens een spel van vlakken, lijnen en natuurlijke elementen.

Binnen het gebouw zijn verschillende sferen van buiten te beleven. Vanuit de receptie kijkt de bezoeker bijvoorbeeld een boomgaard in. Vanuit de artsenkamer is het polderlandschap in breedbeeld te beleven. Een kantoortje voor wie zich terug willen trekken is gelegen aan een patio. Lopend door de gang waarop de diverse ruimten van de dierenkliniek uitkomen, zijn de verschillende sferen achtereenvolgend te ervaren.