dil en bonazzi architecten
bedrijfsverzamelgebouw haarlem bedrijfsverzamelgebouw haarlem bedrijfsverzamelgebouw haarlem bedrijfsverzamelgebouw haarlem bedrijfsverzamelgebouw haarlem

bedrijfsverzamelgebouw haarlem

Aan de oostkant van Haarlem, aan de Spaarne staat de machinefabriek Figee. De fabriek maakt deel uit van een groot binnenstedelijk ontwikkelingsplan. Deze zone langs de oostelijke oever van de Spaarne transformeert de komende jaren van een verpauperde industriezone tot een dynamische centrum, binnenkort gaat het hier bruisen van modern leven: wonen, werken, cultuur en uitgaan.

De machinefabriek bestaat uit een reeks hallen. In één van de hallen is nu het verpakkingsbedrijf Recypack gevestigd. De hal wordt momenteel gebruikt voor opslag. Met de ontwikkelingen in het gebied groeien ook de mogelijkheden van de hal. Wat als de hal opgevuld zou worden met kantoorruimte, met vides voor daglichttoetreding en extra parkeerruimte op de begane grond? Aan ons is gevraagd vorm te geven aan deze visie.

De enorme lengte, de grote vakwerk kolommen en liggers en het gefilterde licht door het dak gaf al snel aanleiding tot de gedachte iets bijzonders te doen met het dak. Een visie van een uitnodigend verblijfgebied onder een vrij dak: lange zichtlijnen, paviljoens, groenvoorzieningen, ontvangstruimtes voor bezoekers, gelegenheden voor werknemers om elkaar te ontmoeten. Onder deze levendige laag bevinden zich de kantoorruimtes. Middels patio's krijgen deze ruimtes daglicht. De patio's zijn in tegenstelling tot de levendige dakverdieping, oasen van rust.

rendering: James Webb